Muffinki to rodzaj babeczek, które można przygotowywać z rozmaitymi dodatkami. Najczęściej przyrządza się je na słodko. Muffinki mogą także stanowić wyjątkowo piękną ozdobę wielkanocnego stołu, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na upieczenie babeczek owieczek, zajączków lub jajeczek.

Kiedy mamy przygotowany już miodownik z orzechami włoskimi i mazurek bez pieczenia, wówczas śmiało możemy zabrać się za przyrządzanie przepysznych wielkanocnych babeczek. Do przygotowania babeczek owieczek będziemy potrzebować dwie szklanki mąki, pół szklanki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, jedną szklankę mleka, trzy łyżki oleju lub pół szklanki roztopionego masła, odrobinę aromatu z wanilią oraz dwa jajka.

Dekorację do babeczek owieczek przygotujemy natomiast z następujących składników: tabliczki białej czekolady, małych pianki jojo oraz orzeszków w czekoladzie.

Przygotowanie babeczek najlepiej zacząć od połączenia ze sobą w dużej misce suchych składników: mąki, cukru, proszku do pieczenia. Następnie dodajemy olej lub masło, jajka oraz mleko. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż nam powstanie jednolita masa. Tak przygotowaną masą przekładamy do foremek, które wcześniej trzeba natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w temperaturze sto osiemdziesiąt stopni Celsjusza przez dwadzieścia pięć minut.

Gotowe babeczki należy udekorować orzeszkami w czekoladzie, piankami oraz polać rozpuszczoną białą czekoladą. Do dekoracji można także wykorzystać samodzielnie zrobiony lukier (wystarczy cukier puder połączyć z kilkoma kroplami soku z cytryny i dokładnie wymieszać). Gotowe babeczki owieczki najlepiej przechowywać w worku lub w kartonowym pudełku, aby nam za bardzo nie obeschły, zwłaszcza jeśli przygotowujemy je na kilka dni przed świętami.

W podobny sposób możemy wyczarować muffinki zajączki lub babeczki jajeczka. Na świątecznym stole szczególnie pięknie będą prezentować się babeczki wielkanocne jajka, które będzie można zjeść ze smakiem na słodko. Krem do babeczek można wykonać na bazie czekolady i serka homogenizowanego, a całość przykryć mleczną czekoladą, która będzie imitowała skorupki jajek.

Ciasto na babeczki wykonujemy według tradycyjnego przepisu na muffinki. Po upieczeniu babeczek można zabrać się za przygotowanie kremu. Sporządzimy go ze stu gramów sera homogenizowanego (może być też domowy twarożek) oraz z połowy tabliczki białej czekolady. Serek lub twarożek mieszamy z roztopioną czekoladą. Taką masę nakładamy na babeczki, a następnie oblewamy je jeszcze mleczną czekoladą. Tak przygotowane babeczki jajeczka wielkanocne można podawać w tradycyjnych podstawach na jajka.